Vitorlás túra az Adrián – mire van szükség?

Egy vitorlás túra az Adrián minden bizonnyal fantasztikus élmény. Szelni a habokat, ahol körülvesz minket a gyönyörű szép kék víz. Eldugott öblöket és lagúnákat felfedezni. Megannyi izgalmat és kalandot rejthet egy vitorlás nyaralás, induljunk útnak akár barátokkal vagy akár családdal. A biztonságos, valamint sikeres utazáshoz azonban számos dolgot kell szem előtt tartani, hiszen a vízen megannyi váratlan helyzettel találhatjuk szemben magunkat.

Ha eldöntöttük és teljesen biztosak vagyunk benne, hogy egy különleges nyaralásra vágyunk, és vitorlás túrára indulunk az Adrián szükségünk lesz néhány dologra.

Az első és legfontosabb ugyebár maga a vitorláshajó. Ez egyből hatalmas fejtörést okozhatna, hiszen nem sokan tehetjük meg, hogy vitorlást vásároljunk. Aggodalomra azonban semmi okunk, hiszen ma már hajó bérlésre is van lehetőségünk. Nincs más dolgunk, mint az igényeinknek megfelelő típust kiválasztani és lefoglalni a megálmodott időpontra.

Ha már korábban vitorláztunk, és rendelkezünk a megfelelő képesítéssel, jogosítvánnyal és a tudásunk sem kopott meg az elmúlt időszakban, akkor mi magunk is nekivághatunk az útnak önállóan, azonban ezek hiányában nem indulhatunk el. Ebben az esetben is van megoldás, hiszen a vitorláshajót skipperrel, azaz kapitánnyal együtt is kölcsönözhetjük. Így nekünk nincs más dolgunk, mint élvezni a vitorlás túrát, nem kell a navigációval és a manőverezéssel, a szél befogásával foglalkoznunk.

Indulás előtt fontos a tervezés. Még a mai technológiákkal sem tudjuk biztosan megjósolni az időjárást, inkább csak kiindulópontként tekinthetünk az előrejelzésekre. Ennek fejében fontos, hogy több eshetőségre is készüljünk, nehogy egy hirtelen szélirány változás esetén, pánikba essünk a tengeren. Legyünk tisztában az uralkodó időjárás jellemzőivel, az áramlatokkal és persze ismerjük a kikötőhelyeket és öblöket. Ebben bármikor kikérhetjük a szakképzett és helyismerettel rendelkező kapitányunk véleményét és segítségét – sőt általában ők már kész tervekkel szoktak érkezni a hajózásra.

Az utazás előtt és alatt is folyamatosan kövessük figyelemmel az időjárási előrejelzéseket, hiszen a tengeren gyorsan változhatnak a körülmények, szinte a semmiből kialakulhat egy-egy vihar. Ha kedvezőtlenül alakul az időjárás, igyekezzünk minél előbb egy biztonságos kikötőbe érni, vagy ha még indulás előtt már előre láthatóan viharos időjárás vár ránk, próbáljuk meg elhalasztani az utazást.

Kiemelten fontos, hogy a hajó megfelelően legyen felszerelve, és itt elsősorban nem a kényelemre gondolunk, hanem a navigációs berendezésekre, kommunikációs eszközökre a mentőcsónakra, mentőmellényekre, vészjelző rakétákra, tűzoltó készülékre, valamint elsősegély csomagra.

A biztonságot szolgáló felszereléseken túl gondoskodnunk kell megfelelő mennyiségű élelemről és vízről is. Hajóink konyhája minden kiegészítővel felszerelt, de az ennivalóról nektek kell gondoskodnotok. Érdemes előre megtervezni az étkezéseket, és ennek megfelelően bepakolni a szükséges hozzávalókat. A hajónak van víztartálya, de érdemes ivóvízzel és egyéb italokkal is készülni.

Gondoskodjunk megfelelő ruházatról is. Készüljünk fel arra is, hogy (mint említettük) gyorsan változhat az időjárás, így a nyárias ruhák mellett készüljünk melegebb ruhadarabokkal is, hogy rétegesen fel tudjunk öltözni. Az sem árt, ha van víz és szélálló szettünk is. Ügyeljünk a megfelelő napvédelemre is. Kint a nyíltvízen fokozottan figyelni kell az UV védelemre, hiszen a nap sugarainak egy része visszaverődik a víz felszínéről is. Szemünket védjük megfelelő napszemüveggel (amiből készüljünk több darabbal is, hiszen egy erősebb széllökés vagy hullám esetén könnyen a habok között köthet ki).

Számoljunk az esetleges plusz kiadásokkal is, melyek felmerülhetnek a bérlési költségen túl. Ilyenek lehetnek a kikötői díjak vagy az üzemanyag költség is.

Ha minden megvan és alaposan felkészülsz, az utazásod biztonságos és felejthetetlen élmény lesz.