Hírek, blog

Idén újabban volt szerencsénk részt venni a 2023-as Budapest Boatshown – Magyarország legnagyobb hajó- és jachtipari kiállításán. A Jeanneau Hungary és a FüredYachtCharter mellett állítottunk ki, akikkel közös szenvedélyünk a vitorlázás és a vízi élet. A Jeanneau Hungary, az ország egyik legnagyobb hajóforgalmazója 5 motorcsónakot állított ki, míg a FüredYachtCharter a Balatoni kínálatát hirdette manőveroktatástól a charterezésig.

Az expón kiállítottuk a vadonatúj Jeanneau Sun Odyssey 410-es vitorlásunkat, Maminti-t, ami nagy figyelmet keltett a látogatók körében. A három kabin és egy fürdőszoba elrendezésnek köszönhetően hatalmas a belső tér. A látogatókat azonban az impozánsan nagy első kabin lepte meg leginkább – nem gyakran találkozunk ilyen orrkabinnal egy 410-es méretű hajón. Az embereket lenyűgözte még egy rejtett borospince is, amelynek rekeszei 45 fokban dőlnek el – nincs többé törött borosüveg. Mindennek tetejébe a pince a padló alatt, a vízhez közel helyezkedik el, így biztosítva, hogy a borok tökéletes hőmérsékleten maradjanak. Sokan kellemes meglepődéssel figyeltek fel a rekeszek és fiókok új zárjaira. A Jeanneau lemondott a régi kerek gombokról egy sokkal intuitívabb megoldás javára.

Idén alig volt vitorlás hajó az expón. A kiállított hajók körülbelül 90%-a motoros hajó volt, és ezeknek körülbelül a fele elektromos. Maminti volt az egyetlen olyan vitorlás, amely több ember befogadására is alkalmas volt, konyhával és fürdőszobával a hosszabb tartózkodáshoz. Ennek eredményeképpen a kiállítás sztárja lett, mindenki alig várta, hogy megnézhesse.

Az expo első napja többnyire szakmai hangsúlyu volt, de sok visszatérő vendégünk eljött, akik a barátságunk kedvéért látogattak el hozzánk. Örülnek mindig az emberek, mikor látnak minket, és mi is élvezzük, hogy találkozhatunk ismerős arcokkal. Sokszor nehéz volt lépést tartani az új látogatókkal, mert érdekes beszélgetésekbe keveredtünk. A második nap volt a legkevésbé aktív, de kárpótolt bennünket az utána következő VIP vacsora parti, ahol élveztük a szó szerint szusihajókon felszolgált tekercseket.

A szombati nap különösen aktív volt, sok új arcot ismertünk meg, akiknek többsége valóban érdeklődött a Candor iránt. Rengeteg új vitorlázót várunk, akik rengeteget fognak tanulni, és részt terveznek venni atréningjeinken az idei szezonban. Nagyszerű lehetőség volt a ismerkedésre és a potenciális ügyfelekkel való kapcsolatépítésre. Vasárnap sok gyerekes család látogatott el az expóra, ami az eladások szempontjából kevésbé volt eredményes, de így is nagyszerű volt Maminti bemutatására és új emberek megismerésére.

A rendezvény másik épületében lakókocsi- és e-bicikli-kiállítás volt. Bár nem töltöttünk ott sok időt, volt lehetőségünk megsimogatni néhány egzotikus állatot (köztük tenyérnyi csótányokat és alkarnyi szöcskéket), és felülni az egyik e-bike-ra.

Összességében fantasztikus esemény volt, és már most várjuk a jövő évi Budapest Boatshow-t. Feltöltő élmény volt bemutatni az új Sun Odyssey-t, és kapcsolatot teremteni az vitorlázás új, hazai rajongóival. És mivel a rendezvényen a motorcsónakoktól kezdve a lakókocsikon át az e-bike-ig minden megtalálható volt, mindenki számára volt valami neki illő.

Idén már tizennegyedik alkalommal indítottuk el a Candor flottát, hogy pontot tegyünk egy hosszú szezon végére. Együtt örültünk a késő őszi napsütésnek, a turisták tömegei nélkül csodáltuk meg az utunkba eső városkákat, és élveztük a néha enyhe, néha friss szeleket.

Tíz aktív Candor hajóval indultunk, és a Miu Miu, egy korábbi hajónk csatlakozott hozzánk, már új tulajdonosaival a fedélzeten. A csapat majdnem nyolcvan emberből állt, legtöbben régi ismerősök, de szép számmal voltak új vendégek is.

Első esténkre az új Kastel Stari kikötőt szemeltük ki magunknak, felavattuk a külső hullámtörő kikötőbakjait, ettünk egy jó vacsorát, éjszakába nyúlt a beszélgetés az asztalok mellett.

Másnap Rogoznica felé vettük az irányt, de a ragyogó napsütésben horgonyt dobtunk Drvenik Veli híres Krknjasi öblében. Legtöbben lubickoltak is a 22 fokos tengerben. Estére a rogoznicai városi kikötőt céloztuk meg, rajtunk kívül nem is nagyon volt hajó a városka partfalán. A vége felé járó Jugó is az északias útvonalat támogatta, így még másnap is affelé kerestünk uticélt.

Reggel sikerült egyszerre „rajtolnunk” a partfalról, ami minden résztvevőnek izgalmas tapasztalat volt, az itt készült drónfelvételeken is látszik, milyen látványos ennyi hajó, ha valóban flottaként mozog. Az esti kikötésre Prvic szigetét néztük ki, itt még nem voltunk ismerősök, de megjegyeztük magunknak, milyen szép kis sziget, kedves hely.

Másnap korán nekiindultunk, és az ébredő misztrállal célba vettük Komizát, Vis szigetét. Ez a kikötő nyáron már-már elviselhetetlenül zsúfolt, de most csak elvétve volt rajtunk kívül hajó a partfalon.

Reggel ki-ki tetszése szerint választott útvonalat, volt, aki a kék barlangot, volt, aki Stiniva és Budikovac szépségét nézte meg, de akadt, aki Hvar óvárosát látogatta meg egy fagyizás erejéig. Parádés időjárás, kifújt, 18-20 csomós misztrál repítette a vitorlázókat egész nap! Estére Stari Grad volt a pihenőhelyünk, itt a télire bekötött hajók miatt meg is töltöttük a szabad muringokat. Összefutottunk Méder Áronnal, és az ő szokásos októberi tanfolyamtúrájával is. Reggel itt készítettük el a hagyományos csoportképünket, utólag is elnézést Áronéktól a fáklyafüstért 😊

Péntek estére értünk Kastelára, ahol a kikötőben, a Spinakker étteremben várt bennünket az ünnepi vacsora. Mindenki elégedetten tért nyugovóra, nem maradt hiányérzetünk, másnap reggel jókedvűen indult haza a csapat. A búcsúzáskor mindenki kiemelte, hogy legközelebb is jön, mi pedig már most készülünk az alkalomra!

Idén a Candor család három tagja látogatott el a Zágrábban rendezett expóra. Késő esti érkezésünk után korán feküdtünk, hogy másnap bírjuk az előadások iramát. 

A reggeli megnyitó után szétszéledt a csapat három fele, mindenki a hozzá legtesthezillőbb előadásokat szemelte ki magának. David Tarvintól a hivatásos humor promótertől a munkahelyen alkalmazott humorról és annak jó hatásairól hallhattunk. Az előadás közben számtalanszor töltötte be a termet hangos nevetés, valamint gyakran bevonta a közönségét a beszéd közben. 

Nem sokkal később egyel komolyabb témáról hallottunk előadásokat. A Google hirdetésekről szóló Miroslav Varga előadása meglepően könnyen emészhető volt, sok vicces példával és annál is több hasznos tanáccsal. Az ezzel összefüggő következő előadás viszont az előző ellenkezője volt. Tényekkel és megannyi adattal mesélte el mondandóját Zorin Radovancevic (aki Miroslavval közösen alapított cégében dolgozik) a Google Analyticsről.

Semmi kívánni valót nem hagyott maga után az első nap fogyasztott ebéd, őszintén még tudtunk volna maradni. 

Teli hassal ebéd után Hannah Goldbergtől tanultunk új dolgokat, a közösségi média használatáról. Sok saját történettel és egy nagyon jó előadással zárta Hannah a napot, miután már csak egy beszélgetős panel maradt hátra más charter cégekkel.

Végül este eljött a várva várt nyitó esemény. A Booking Manager 20-ik születésnapját méltó módon ünnepeltük meg élő zenével, horvát sonkákkal és kenyérrel, valamint mértéktelen jó hangulattal. 

Közben a jelenlévő candorosok egy tagja meghívást nyert 5 előadótól, hogy egy privát vacsora keretében ismerkedjenek és beszélgessenek. 

 

A második napon egy kiadós reggeli után a szakmában jól ismert Frank Honan tartott előadást a yacht-charterben jelenlévő ISO sztandardról. Az előadásból megtudhattuk, hogy a Candornál bizony a nemzetközi sztandard a minimum! 

A nap folyamán részt vettünk egy Booking Manager szemináriumon is, ahol az új kiadás funkcióit mutatták be, majd személyesen is beszélgettünk két munkatársukkal. Sok kérdést és kérést átbeszéltünk, a segítőkész MMK-sokkal. 

Az újabban csodás ebéd után az üzleti kommunikációról és érzelmi intelligenciáról tanultunk, Jay Johnson csodás és interaktív előadásában. 

Az utolsó esti beszélgetős panel előtt még meghallgattuk Daniel Disney előadását a közösségi médián való értékesítésről és jelenlétről. 

Ez alkalommal már nem charter cégek, hanem ügynökségek vettek részt a beszélgetős panelen, egy izgalmasabb másfél óra érdekében. 

Végül későn, fárdatan, viszont annál tájékozottabban indultunk el hazafelé, otthagyva a környékbeli sajt- és borkóstolót. 

Köszönjük szépen Booking Manager, jövőre találkozunk!

Hamarosan érkezünk hírekkel az induló adománygyűjtésünkről!