Hírek, blog

Soha nem láttunk még ilyen rossz időjárási előrejelzést, mit idén, a szokásos őszi túránk előtt. Szombaton délután még esett, fel voltunk készülve az egész heti esőre és viharos szélre, ami október végi hidegben el is ronthatta volna a 15 év alatt felépített hangulatot. Ehhez képest parádés időjárás, sok napsütés, langyos tenger, kiváló szelek fogadták a vasárnap reggel kifutó Candor vitorlázókat.

12 hajó, 75 ember alkotta a flottát, akik mind el voltunk készülve a legrosszabbra, mégis a legjobbat kaptuk.

Minden reggel kormányosi kávé fölött, közösen döntöttük el, mi legyen az aznapi cél. Vasárnap áthajóztunk Stari Gradba, ahol asztal mellett ünnepeltük a túra kezdetét. Az előrejelzések rosszabb időjárást mutattak, mint amilyen valójában szembejött velünk.

Hétfőn átkeltünk Vis városába, útközben minden hajó tartott horgonyszünetet, vagyis megállt fürdeni. Végig vitorlával hajózhattunk, mégis jó időben elértük a kikötőt.

Kedden annyira rossz időt vártunk, hogy hamar elrúgtuk magunkat a parttól, és az ébredő Jugóval, egyre erősödő hullámzásban, de szikrázó napsütésben vágtattunk át Milnára. Ekkorra már alig fértek el a hajók a védett kikötőkben, szükség volt a kapcsolatokra, hogy egymás mellett állhassunk az ACI marinában. Éjjel át is vonult felettünk a vihar java, leesett az ígért eső, kiöntött a tenger a medréből, mi pedig jó hangulatban néztük mindezt.

Szerdán enyhe szélben Keletnek fordultunk, hogy Brac megkerülésével áthajózzunk Puciscába, a köfaragóiról híres kisvárosba. Útközben megálltunk a sziget Keleti végénél, hogy tutajba kötve fényképezkedjünk a drámai szépségű háttér előtt. Szép nap volt, amit vidám este követett.

A csütörtöki nap végigfújt minket a szél a Spliti csatornán, Maslinica kis ékszerdobozhoz hasonló kikötőjében foglalt helyünkre. Rajtunk kívül nem is fért be oda más, csak egy cseh vitorlásverseny résztvevői. Meglepő volt látni, hogy október végén is megtelhetnek a kikötők, hely hiányában legalább hat hajót küldtek el a marinerók.

Pénteken is rossznak ígérkezett az idő, ennek ellenére parádés menet volt a visszaút, kezelhető széllel és hullámzással, délutánra kiderülő éggel, amit egy jó vacsora koronázott meg. Itt találkozott össze a túra a Görögországból visszatérő vendégeinkkel, akik három hét után szinte percre pontosan futottak be a nekik fenntartott kikötőhelyre.

Ennek az őszi túrának nem volt kitűzött úticélja, nem is lehetett volna megvalósítani ilyet, mégis mindenki elégedett volt, nem maradt hiányérzet. Bírták a hajók, élvezték a hajósok, pont kivitorláztuk magunkat, szépen lekerekítettük a vitorlásidényt, és méltó módon zártuk a szezont. Jövő tavasszal a Behajózó túrán folytatjuk!

Az Candor 2023 Behajózás első hete családias hangulatban indult, bár az idő és a tenger a kellemesnél hűvösebb volt, mégis jól éreztük magunkat. Hat hajó, negyven hajós, különösebb terv nélkül kerestük a jó szelet, áprilisban nem is érdemes máshogy nekiindulni!

Nem hagytuk magunkat zavartatni az egyik éjjel ránk szakadó esőtől, a Jugó keltette hullámoktól, minden nap jókat vitorláztunk. Vasárnap estére átkeltünk Vis városába, ahol régi ismerősünk, Roki várt minket pekával és jó borokkal. Onnan Rogoznicára fújt minket a szél, majd kedden a majdnem szélcsendben ki Zirje sziget Stupica öblében, ki Skradinban, egyik hajónk pedig Prvicben vészelte át az éjszakai rossz időt. Szerdára nagyjából újra összefújt minket a szél Stari Gradban, ott költöttük el a közös vacsoránkat. Innen átvitorláztunk Milnára, majd pénteken kisebb kitérőkkel Kastelára. Nem voltunk végig egy nyomvonalon, de szerencsére nem is volt ilyen tervünk. A lényeg, hogy mindenki megtalálta, amit keresett: a szelet, a tengert, a társaságot, és a szezonra felkészített flottát, ahogyan az a Candornál szokás.

A második hét szintén családias volt, sok régi baráttal és ismerős arccal, ez alkalommal viszont sokkal nagyobb família voltunk! Idén kerek 100 résztvevővel indultunk útnak a 13 hajós flottilán. Négy napon át követtük és alakítottuk úgy az útvonalat, ahogy a szél diktálta.

Az első delutáni kihajózás után kellemes tempóban értünk ki estére Milnára, a szokásos első esti kikötőbe. A Candoros csapat az új 410-es Mamintit tesztelte a második etap alatt. Meg kell hagyni, flottába való hajó lett belőle! Második nap gyenge fuvallatok között motorláztunk el az idei első öblös, horgonyos fürdőzések egyikére. Egy kiadós ebéd után pedig folytattuk az utunk az esti kikötőhelyünkre, Palmizánára. 

Palmizánán történtek dolgok, amik Palmizánán is fognak maradni. Egy eseménydús estét töltöttünk ott, ami hajófarban grillezéssel, cocpitban táncolással és másnapi búvárkodós mentőakcióval volt megfűszerezve. A reggeli vízalatti kincskeresés sikertelen volt, viszont le a kalappal a helyi búvárok előtt! Utolsó teljes napunkat kellemes hátszélben töltöttük. Inkább mentünk lassan, mint hangosan, míg eljutottunk Maslanicára, az esti célba. Itt folytattuk, amit Palmizánán abbahagytunk, élveztük egymás társaságát, finom ételek és italok társaságában. Aki előrelátó volt figyelt este, mivel másnap hajnalban a Jugó keltette a csapattagok nagy részét. Utolsó vitorlás etapunk erős 25-30 csomós éles szélben tettük meg, végig hullámokkal szemben. Ha jók a (teljesen hivatalos) adataink, csak egy hajó volt, ahol mindenki épségben megúszta, rajtuk kívül minden hajón volt aki áldozatul esett a természetnek – és az előző estének. 

Miután mindenki kikötött Kastelán, lezuhanyzott, regenerálódott, szépen lassan, este 7 körül átsétáltunk helyünkre, a Spinakker étterembe. Itt az új kinti teremben, hatalmas üvegfalakon át nézhettük végig a naplementét. Az étel jó volt, a beszédek érdekesek és megindítóak, a társaság pedig – szokásához híven – a legjobb. Öröm látnunk, hogy minden évben egyre szorosabbak a barátságok és szervezettebbek a túrák, és ez Nélületek elérhetetlen lenne, úgyhogy nagybetűsen KÖSZÖNJÜK mindenkinek a részvételt!

Ölel a Candor Család!

Idén újabban volt szerencsénk részt venni a 2023-as Budapest Boatshown – Magyarország legnagyobb hajó- és jachtipari kiállításán. A Jeanneau Hungary és a FüredYachtCharter mellett állítottunk ki, akikkel közös szenvedélyünk a vitorlázás és a vízi élet. A Jeanneau Hungary, az ország egyik legnagyobb hajóforgalmazója 5 motorcsónakot állított ki, míg a FüredYachtCharter a Balatoni kínálatát hirdette manőveroktatástól a charterezésig.

Az expón kiállítottuk a vadonatúj Jeanneau Sun Odyssey 410-es vitorlásunkat, Maminti-t, ami nagy figyelmet keltett a látogatók körében. A három kabin és egy fürdőszoba elrendezésnek köszönhetően hatalmas a belső tér. A látogatókat azonban az impozánsan nagy első kabin lepte meg leginkább – nem gyakran találkozunk ilyen orrkabinnal egy 410-es méretű hajón. Az embereket lenyűgözte még egy rejtett borospince is, amelynek rekeszei 45 fokban dőlnek el – nincs többé törött borosüveg. Mindennek tetejébe a pince a padló alatt, a vízhez közel helyezkedik el, így biztosítva, hogy a borok tökéletes hőmérsékleten maradjanak. Sokan kellemes meglepődéssel figyeltek fel a rekeszek és fiókok új zárjaira. A Jeanneau lemondott a régi kerek gombokról egy sokkal intuitívabb megoldás javára.

Idén alig volt vitorlás hajó az expón. A kiállított hajók körülbelül 90%-a motoros hajó volt, és ezeknek körülbelül a fele elektromos. Maminti volt az egyetlen olyan vitorlás, amely több ember befogadására is alkalmas volt, konyhával és fürdőszobával a hosszabb tartózkodáshoz. Ennek eredményeképpen a kiállítás sztárja lett, mindenki alig várta, hogy megnézhesse.

Az expo első napja többnyire szakmai hangsúlyu volt, de sok visszatérő vendégünk eljött, akik a barátságunk kedvéért látogattak el hozzánk. Örülnek mindig az emberek, mikor látnak minket, és mi is élvezzük, hogy találkozhatunk ismerős arcokkal. Sokszor nehéz volt lépést tartani az új látogatókkal, mert érdekes beszélgetésekbe keveredtünk. A második nap volt a legkevésbé aktív, de kárpótolt bennünket az utána következő VIP vacsora parti, ahol élveztük a szó szerint szusihajókon felszolgált tekercseket.

A szombati nap különösen aktív volt, sok új arcot ismertünk meg, akiknek többsége valóban érdeklődött a Candor iránt. Rengeteg új vitorlázót várunk, akik rengeteget fognak tanulni, és részt terveznek venni atréningjeinken az idei szezonban. Nagyszerű lehetőség volt a ismerkedésre és a potenciális ügyfelekkel való kapcsolatépítésre. Vasárnap sok gyerekes család látogatott el az expóra, ami az eladások szempontjából kevésbé volt eredményes, de így is nagyszerű volt Maminti bemutatására és új emberek megismerésére.

A rendezvény másik épületében lakókocsi- és e-bicikli-kiállítás volt. Bár nem töltöttünk ott sok időt, volt lehetőségünk megsimogatni néhány egzotikus állatot (köztük tenyérnyi csótányokat és alkarnyi szöcskéket), és felülni az egyik e-bike-ra.

Összességében fantasztikus esemény volt, és már most várjuk a jövő évi Budapest Boatshow-t. Feltöltő élmény volt bemutatni az új Sun Odyssey-t, és kapcsolatot teremteni az vitorlázás új, hazai rajongóival. És mivel a rendezvényen a motorcsónakoktól kezdve a lakókocsikon át az e-bike-ig minden megtalálható volt, mindenki számára volt valami neki illő.

Idén már tizennegyedik alkalommal indítottuk el a Candor flottát, hogy pontot tegyünk egy hosszú szezon végére. Együtt örültünk a késő őszi napsütésnek, a turisták tömegei nélkül csodáltuk meg az utunkba eső városkákat, és élveztük a néha enyhe, néha friss szeleket.

Tíz aktív Candor hajóval indultunk, és a Miu Miu, egy korábbi hajónk csatlakozott hozzánk, már új tulajdonosaival a fedélzeten. A csapat majdnem nyolcvan emberből állt, legtöbben régi ismerősök, de szép számmal voltak új vendégek is.

Első esténkre az új Kastel Stari kikötőt szemeltük ki magunknak, felavattuk a külső hullámtörő kikötőbakjait, ettünk egy jó vacsorát, éjszakába nyúlt a beszélgetés az asztalok mellett.

Másnap Rogoznica felé vettük az irányt, de a ragyogó napsütésben horgonyt dobtunk Drvenik Veli híres Krknjasi öblében. Legtöbben lubickoltak is a 22 fokos tengerben. Estére a rogoznicai városi kikötőt céloztuk meg, rajtunk kívül nem is nagyon volt hajó a városka partfalán. A vége felé járó Jugó is az északias útvonalat támogatta, így még másnap is affelé kerestünk uticélt.

Reggel sikerült egyszerre „rajtolnunk” a partfalról, ami minden résztvevőnek izgalmas tapasztalat volt, az itt készült drónfelvételeken is látszik, milyen látványos ennyi hajó, ha valóban flottaként mozog. Az esti kikötésre Prvic szigetét néztük ki, itt még nem voltunk ismerősök, de megjegyeztük magunknak, milyen szép kis sziget, kedves hely.

Másnap korán nekiindultunk, és az ébredő misztrállal célba vettük Komizát, Vis szigetét. Ez a kikötő nyáron már-már elviselhetetlenül zsúfolt, de most csak elvétve volt rajtunk kívül hajó a partfalon.

Reggel ki-ki tetszése szerint választott útvonalat, volt, aki a kék barlangot, volt, aki Stiniva és Budikovac szépségét nézte meg, de akadt, aki Hvar óvárosát látogatta meg egy fagyizás erejéig. Parádés időjárás, kifújt, 18-20 csomós misztrál repítette a vitorlázókat egész nap! Estére Stari Grad volt a pihenőhelyünk, itt a télire bekötött hajók miatt meg is töltöttük a szabad muringokat. Összefutottunk Méder Áronnal, és az ő szokásos októberi tanfolyamtúrájával is. Reggel itt készítettük el a hagyományos csoportképünket, utólag is elnézést Áronéktól a fáklyafüstért 😊

Péntek estére értünk Kastelára, ahol a kikötőben, a Spinakker étteremben várt bennünket az ünnepi vacsora. Mindenki elégedetten tért nyugovóra, nem maradt hiányérzetünk, másnap reggel jókedvűen indult haza a csapat. A búcsúzáskor mindenki kiemelte, hogy legközelebb is jön, mi pedig már most készülünk az alkalomra!

Idén a Candor család három tagja látogatott el a Zágrábban rendezett expóra. Késő esti érkezésünk után korán feküdtünk, hogy másnap bírjuk az előadások iramát. 

A reggeli megnyitó után szétszéledt a csapat három fele, mindenki a hozzá legtesthezillőbb előadásokat szemelte ki magának. David Tarvintól a hivatásos humor promótertől a munkahelyen alkalmazott humorról és annak jó hatásairól hallhattunk. Az előadás közben számtalanszor töltötte be a termet hangos nevetés, valamint gyakran bevonta a közönségét a beszéd közben. 

Nem sokkal később egyel komolyabb témáról hallottunk előadásokat. A Google hirdetésekről szóló Miroslav Varga előadása meglepően könnyen emészhető volt, sok vicces példával és annál is több hasznos tanáccsal. Az ezzel összefüggő következő előadás viszont az előző ellenkezője volt. Tényekkel és megannyi adattal mesélte el mondandóját Zorin Radovancevic (aki Miroslavval közösen alapított cégében dolgozik) a Google Analyticsről.

Semmi kívánni valót nem hagyott maga után az első nap fogyasztott ebéd, őszintén még tudtunk volna maradni. 

Teli hassal ebéd után Hannah Goldbergtől tanultunk új dolgokat, a közösségi média használatáról. Sok saját történettel és egy nagyon jó előadással zárta Hannah a napot, miután már csak egy beszélgetős panel maradt hátra más charter cégekkel.

Végül este eljött a várva várt nyitó esemény. A Booking Manager 20-ik születésnapját méltó módon ünnepeltük meg élő zenével, horvát sonkákkal és kenyérrel, valamint mértéktelen jó hangulattal. 

Közben a jelenlévő candorosok egy tagja meghívást nyert 5 előadótól, hogy egy privát vacsora keretében ismerkedjenek és beszélgessenek. 

 

A második napon egy kiadós reggeli után a szakmában jól ismert Frank Honan tartott előadást a yacht-charterben jelenlévő ISO sztandardról. Az előadásból megtudhattuk, hogy a Candornál bizony a nemzetközi sztandard a minimum! 

A nap folyamán részt vettünk egy Booking Manager szemináriumon is, ahol az új kiadás funkcióit mutatták be, majd személyesen is beszélgettünk két munkatársukkal. Sok kérdést és kérést átbeszéltünk, a segítőkész MMK-sokkal. 

Az újabban csodás ebéd után az üzleti kommunikációról és érzelmi intelligenciáról tanultunk, Jay Johnson csodás és interaktív előadásában. 

Az utolsó esti beszélgetős panel előtt még meghallgattuk Daniel Disney előadását a közösségi médián való értékesítésről és jelenlétről. 

Ez alkalommal már nem charter cégek, hanem ügynökségek vettek részt a beszélgetős panelen, egy izgalmasabb másfél óra érdekében. 

Végül későn, fárdatan, viszont annál tájékozottabban indultunk el hazafelé, otthagyva a környékbeli sajt- és borkóstolót. 

Köszönjük szépen Booking Manager, jövőre találkozunk!

Hamarosan érkezünk hírekkel az induló adománygyűjtésünkről!